Kuchnia
wietnamską kuchnię charakteryzują niezwykłe smaki i estetyka podania. Główne składniki wykorzystywane w kuchni to ryż oraz makaron. Potrawy są najczęściej gotowane na parze lub duszone. Popularnym dodatkiem do dań jest sos rybny. Najpopularniejszymi zupami są bambusowa oraz „pho” (z makaronem ryżowym). Słynne sajgonki nie są podobne do tych serwowanych w Polsce, są dużo mniejsze. Jako deser podawane są suszone owoce oraz miąższ kokosu.
Napoje
napojem, który pijają wszyscy Wietnamczycy, jest zielona herbata jaśminowa. Godny polecenia jest również sok z trzciny cukrowej z dodatkiem limonki lub ananasa. Pyszna wietnamska kawa jest bardzo mocna i bardzo słodka, parzona jest w metalowych sitkach nakładanych na szklankę.
Pamiątki
z Wietnamu jako pamiątkę warto przywieźć lampiony oraz klapki. W całym kraju w sklepach można kupić metalowe figurki, fajki do opium, kapelusze, abażury, wyroby z jedwabiu. Zabrania się wywożenia z kraju kości słoniowej.
Fotografowanie
wielu Wietnamczyków nie lubi być fotografowanych. Przed fotografowaniem osób należy zapytać o zgodę.
Obyczaje
wszędzie należy się targować.
Zaleca się ściąganie obuwia, wchodząc do świątyń lub domów prywatnych.
Kobiety palące papierosy nie są mile widziane.