Kuchnia
słowackim daniem narodowym są bryndzové halušky – gałuszki, czyli kluski z bryndzą okraszone smalcem ze skwarkami oraz śmietaną. Uznaniem cieszą się oravské korbáčiký – coś w stylu polskich oscypków formowanych w wiązki cieniutkich włókien, solone lub wędzone. Podczas klasycznego słowackiego obiadu nie może zabraknąć zup – kapuśniaku, zupy czosnkowej, fasolowej z kiełbasą lub rosołu z kury i wołowiny. Będąc w restauracji warto również zamówić knedle.
Napoje
popularnym napojem jest piwo, czasem nawet tańsze niż napoje bezalkoholowe, drugim napojem często spożywanym jest wino oczywiście domowej roboty.
Pamiątki
najbardziej popularne upominki, przywożone przez turystów ze Słowacji to tradycyjne wyroby rzemieślnicze i artystyczne w szerokim asortymencie. Charakterystyczną pamiątką będzie butelka miejscowego trunku - rakii lub wina.
W restauracji
w barach i restauracjach do dobrego tonu należy pozostawianie kelnerom napiwków w formie zaokrąglenia należnej sumy, nie jest to jednak obowiązkowe. Na ogół wysokość napiwku powinna być wyrazem zadowolenia gościa z usługi.