Kuchnia
południowoafrykańska kuchnia charakteryzuje się ogromną różnorodnością. Obok dań typowych dla tego regionu czyli afrykańskich i europejskich da się zauważyć potrawy kuchni malajskiej i indyjskiej. W kuchni południowoafrykańskiej dużą rolę odgrywają przyprawy, głównie szafran, anyż, goździki, cynamon, curry, kolendra i miąższ tamaryndowca. Spacerując ulicami większych miast da się zauważyć wiele lokali, w których serwowane są owoce morza, kebab, amerykańskie sławne hod dogi, potrawy kuchni francuskiej i potrawy afrykańskie. Składnikiem wielu potraw jest ryż. Tradycyjnymi potrawami, które można skosztować w RPA są np.: „breyani” - ryż zapiekany z soczewicą kurczakiem i jagnięciną, przyprawiony sporą ilością suszonej kolendry, popularne „braai” - owoce morza z rusztu, „ sosatie” - niewielkie kawałki mięsa pieczone na krótkim ruszcie, „bobotie” - pieczony klops z dodatkiem curry i słodko kwaśnego lub pikantnego sosu, „atjar” - sałatka z marynowanych warzyw i owoców przyprawiona czosnkiem, curry i cebulą, „bunny chow” - połówka bochenka chleba wypełniona nadzieniem z curry. Warto spróbować przeróżnych gulaszy mięsno-warzywnych, gotowanych w kociołkach, przepysznych kiełbasek grillowych oraz „ vetkoek” - kulek z ciasta, nadziewanych farszem mięsnym i smażonych w głębokim tłuszczu.
Napoje
RPA uchodzi za kraj wina. Znanymi światowymi markami są: Paul Sauer, Glen Carlou Grand Classique, Glen Carlou Syrah, Merlot, Knorhoek Pinotage. Warto spróbować tradycyjnego koktajlu „Moyo Muddle” - czysta wódka z miodem i wisienką maraschino. W Republice Południowej Afryki popularnością cieszą się brandy oraz „witblitz” - lokalny bimber pędzony z owoców. Oczywiście smakosze piwa będą mieli okazję spróbować SABMillera.
Karnawał
w dzień Nowego Roku w Kapsztadzie organizowany jest Karnawał na miarę Karnawału w Rio de Janerio. Jest to dzień upamiętniający zakończenie niewolnictwa. Drużyny prześcigają się w coraz to wymyślniejszych strojach. Karnawał rozpoczyna wielka parada ulicami miasta, której celem jest stadion Green Point. W paradzie udział biorą muzycy grający na banjo, tancerze, śpiewacy oraz przebierańcy z pomalowanymi twarzami. Karnawał przyciąga coraz większą liczbę turystów, którzy pragną uczestniczyć w festiwalu „radości życia”.
Zululand trwałość tradycji
to region, w którym zachowały się tradycyjne obrzędy, dzięki którym Afrykanie wyrażają swoją odrębność. Najbardziej znamy zuluskim obyczajem jest „festiwal tańca trzciny”. Dziewczyny ubrane są w tradycyjne stroje z odsłoniętymi piersiami, w ręku trzymają trzciny, w rytm muzyki przechodzą koło króla Zulusów. Dawniej podczas festiwalu władcy wybierali nową żonę. Kolejnym obrzędem jest uroczystość wywoływania deszczu, który odbywa się w listopadzie we wsi Khetlhakone, na północy RPA. Poza tym nadal kultywowane są obrzędy inicjacyjne, głównie dotyczą niezamężnych dziewczyn (nie są dostępne dla turystów).
Pamiątki
warto przywieźć ze sobą ręcznie robione drewniane figurki, przedmioty z kamienia, plecionki z traw, ozdoby plemienne, przedmioty uszyte z delikatnej strusiej skóry. Aby móc przewieźć ozdoby z kości słoniowej, z zębów rekina, hipopotama, wyroby z jeżozwierza , skóry słonia, lamparta czy zebry należy mieć pozwolenie CITES (międzynarodowa konwencja kontrolująca handel dzikimi, zagrożonymi gatunkami roślin i zwierząt).
Bezpieczeństwo
należy uważać w okolicach slumsów, ponieważ w tych rejonach często dochodzi do popełnienia przestępstw. O ile to możliwe należy zachować szczególną ostrożność w miejscach publicznych, na lotniskach, dworcach, a także w taksówkach. Najlepiej podróżować w większych zorganizowanych grupach.