Kuchnia
podstawą kuchni norweskiej są ryby (szczególnie dorsze), które przyrządza się na wszelkie możliwe sposoby. Innymi specjałami tej kuchni są śledzie solone (podawane z kieliszkiem wódki), pstrąg, łosoś oraz owoce morza: homary, krewetki, kraby - to typowe przysmaki na norweskim stole. Ziemniaki są głównym dodatkiem do dań głównych. Norwegowie jedzą również dużo nabiału m.in. sery (kozi oraz żółty). Owoce leśne (jagody, maliny) bardzo często stanowią podstawę wyśmienitych deserów lub smacznych dodatków do głównych dań.
Napoje
w każdym lokalu można zamówić dobrą kawę a także herbatę (najchętniej pija się cytrynową lub zapachową). Wszędzie można również poprosić o mleko lub napoje orzeźwiające. Alkohol w Norwegii jest bardzo drogi, a dystrybucją alkoholu zajmuje się wyłącznie państwowy monopolista Vinmonopolet. Wśród norweskich piw na szczególną uwagę zasługują dwie marki: Hansa i Ringsnes, które z pewnością zadowolą każdego piwosza. Specjalnością norweską, którą warto spróbować, jest aquavit (40% alkoholu), podawany z lodem w niewielkich szklankach.
Pamiątki
spośród ciekawych i praktycznych pamiątek na uwagę zasługują wełniane swetry robione na drutach, kapelusze i rękawiczki. Można tu również zaopatrzyć się w srebro, porcelanę, skóry z kóz i reniferów.
W restauracji
kucharze norwescy są uważani za najlepszych na świecie. W stolicy Oslo oferta lokali, gdzie można smacznie zjeść jest bardzo szeroka. Dostępne są restauracje serwujące tradycyjne norweskie potrawy, jak również dania kuchni z całego świata. Nie ma zwyczaju wręczania napiwków, gdyż opłata za obsługę jest zazwyczaj automatycznie doliczana do rachunku.