Kuchnia
w Meksyku jest bardzo zróżnicowana. Łączy w sobie elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Oryginalne meksykańskie potrawy są dość ostre. Podstawą meksykańskiej kuchni jest kukurydza, czerwona fasola, suszone mięso, tortilla (płaski placek pszenny lub kukurydziany) i ostra papryka. Do najbardziej popularnych potraw należą - tortilla, burrito, enchilladas, taco, nachos czy salsa. Owoce morza są bardzo popularne, często podawane a la plancha (z rusztu) lub a mojo de ajo (z czosnkiem).
Napoje
w Meksyku pije się wiele różnych napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Bardzo popularna jest Tequila – wódka meksykańska, produkowana ze sfermentowanego soku specjalnego gatunku tzw. niebieskiej agawy.
W restauracji
w całym kraju można zjeść smacznie, a w każdym większym mieście jest bardzo duży wybór lokali. Należy pamiętać o drobnych napiwkach (na ogół 10%).
Bezpieczeństwo
nie wolno pić wody bezpośrednio z kranu i raczej unikać picia soków owocowych, koktajli mlecznych oraz innych napojów sprzedawanych na targach, ulicznych i w barach. Wodę butelkowaną należy kupować tylko w supermarketach lub renomowanych sklepach. Napoje gazowane w butelkach, kartonach i puszkach można pić bezpiecznie.