Kuchnia
maltańska kuchnia należy do bardzo smacznych, a jednocześnie prostych. Obfituje w ryby i owoce morza. Najbardziej charakterystycznymi potrawami na Malcie są ross il-forn, czyli ryż z dodatkiem mięsa wołowego zapiekany z serem, torta tal-lampuki - pasztet rybny z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz szpinaku. Popularną potrawą jest również timpana - makaron zapiekany z wołowiną. Inne znane maltańskie potrawy to fenech (królik) - zapiekany lub smażony, lampuka - ryba zazwyczaj pieczona, smażona lub zapiekana w cieście, aljotta – rosół rybny oraz kawlata – zupa warzywna na wieprzowinie.
Napoje
popularne (podobnie jak w Polsce) jest wino i piwo. Obydwa rodzaje alkoholu są tu dobrej jakości. Najpopularniejsze wina to Marsovin i Lachryma Vitis, a piwa: Cisk Lager i Hop Leaf.
Pamiątki
Malta znana jest ze swoich wyrobów rzemieślniczych, szczególnie z ręcznie wyrabianych koronek oraz ręcznie tkanych włókien. Popularnymi pamiątkami są repliki mosiężnych kołatek w kształcie delfina. Doskonałą pamiątką są srebrne i złote ozdoby, z których słynie Malta. Godne polecenia jest również miejscowe szkło - eleganckie i pięknie barwione.
W restauracji
w restauracjach do rachunku należy doliczyć 10% napiwku.
Zwiedzanie
podczas zwiedzania miejsc kultu religijnego trzeba być odpowiednio ubranym. Należy mieć zakryte kolana, ramiona, niekiedy łokcie i głowę.
Obyczaje
targowanie się o ceny wyrobów rzemieślniczych przy stoiskach ulicznych i na targach jest niezbędne.
W lecie zgodnie ze śródziemnomorskimi zwyczajami, większość Maltańczyków udaje się na sjestę. Trwa ona dwie, lub nawet trzy godziny między godziną 13.00 a 16.00. W tym czasie większość sklepów i urzędów jest zamknięta.