Kuchnia
laotańska kuchnia jest bardzo pikantna i opiera się głównie na ryżu, makaronie (sojowym, maniokowym, ryżowym) oraz sałatkach warzywnych. Jada się również znaczne ilości ryb, drobiu i mięsa wieprzowego. Do potraw używa się rozmaitych warzyw oraz smacznych i różnorodnych owoców (np. kokosa, którego mleko łagodzi podniebienie po ostrych daniach laotańskich).
Napoje
bardzo popularnym napojem jest produkowane w Laosie piwo Lao Beer.
Pamiątki
będąc w Laosie warto zwrócić uwagę na wyroby miejscowego rzemiosła czyli na złotą i srebrną biżuterię. Można również zakupić w przystępnych cenach niektóre kamienie jubilerskie np. szafiry.
Obyczaje
w Laosie należy przestrzegać określonych zasad i norm moralnych. Każdy posąg Buddy uznawany jest za święty, dlatego nie wolno wspinać się na posągi lub w jakikolwiek inny sposób okazywać braku szacunku. Wchodząc do świątyń należy zakryć nogi i ramiona. Źle widziane jest publiczne okazywanie uczuć. Nie wolno dotykać głowy Laotańczyka, ponieważ jest ona najważniejszą częścią ciała. Skierowanie stopy w kierunku innej osoby jest uznawane za niegrzeczne, a skierowanie stopy w kierunku wizerunku Buddy albo Króla jest zabronione.