Kuchnia
w kuchni kubańskiej podstawowym produktem spożywczym jest ryż, który Kubańczycy wykorzystują niemal do wszystkich potraw. Tradycyjna potrawa tego kraju to niewątpliwie pachnąca i soczysta fasola z ryżem. Dodatkowo podaje się malangę (gotowany ciemny korzeń) z batatami (słodkimi ziemniakami). Jeśli chodzi o mięso to jada się głównie wieprzowinę. W kuchni kubańskiej ryby są mało popularne dlatego, że uważane są za posiłek biedaków. Na pewno warto spróbować sałatek owocowych, które zachwycają swoim smakiem i wyglądem. Najczęściej spotkać można sałatkę z papai, ananasa, pomarańczy. Równie godnym polecenia deserem jest opiekany banan.
Napoje
ogromną popularnością cieszą się rożnego rodzaju koktajle, które powstają na bazie rumu. Najbardziej znany koktajl mojito powstaje z limonek, cukru, lodu, mięty i wody sodowej. Jednak żaden napój nie może zrównać się z ilością wypijanego piwa na Kubie.
Pamiątki
zdecydowanie najoryginalniejszą pamiątką będą kubańskie cygara, rum, drewniane figurki, obrazy. Wszystko to można kupić za niewielkie pieniądze na targach, plażach i ulicach.
Fotografowanie
fotografując w celach zawodowych lub też komercyjnych przy użyciu profesjonalnych aparatów należy mieć specjalne zezwolenie, w innym wypadku może dojść do konfiskaty filmu lub otrzymanie mandatu. Jeżeli fotografujemy amatorsko należy bezwzględnie pamiętać o zakazie fotografowania obiektów rządowych i wojskowych. Z przyjemniejszych uwag: Kubańczycy generalnie pozwalają się fotografować i niejednokrotnie robią to z fantazją.
Ubiór
podczas wizyty w miejscach kultu religijnego należy mieć zasłonięte ramiona i kolana.