Kuchnia
kostarykańskie potrawy opierają się głównie na fasoli i ryżu. Dominują w nich świeże owoce i warzywa, a wśród mięs wołowina i drób. Bardzo popularne są też obfite sałatki. Wśród najpopularniejszych potraw należy wymienić: Gallo Pinto (zasmażane i zmieszane ze sobą: czarna fasola, ryż, jajecznica oraz awokado), picadillo (gulasz ze smażonymi kawałkami mięsa i warzywami) oraz sopa negra (kremowa zupa fasolowa).
Napoje
na Kostaryce bardzo popularne są tzw. naturales czyli naturalne soki z owoców oraz frescos - soki zmieszane z cukrem oraz wodą lub mlekiem. Innym często spożywanym napojem jest zielona herbata. Kostaryka produkuje znakomity rum o nazwie Ron Centenario. Najbardziej popularnym piwem produkowanym w tym kraju jest Imprerial. Produkowany jest tu również holenderski Heineken lecz jego smak znacząco różni się od tego wyrabianego w Holandii.
Pamiątki
z Kostaryki warto przywieźć wyśmienitą kawę. Najlepiej nabyć ją w postaci ziaren w sklepie spożywczym, zamiast w sklepie z pamiątkami lub w hotelu. Regionalne wyroby z drewna w postaci rzeźb, będą również doskonałą pamiątką.
W restauracji
hotele i restauracje dodają do rachunku 13% podatku. Dodatkowo restauracje pobierają 10% napiwku za obsługę.
Fotografowanie
na Kostaryce jest dozwolone bez ograniczeń. W strefach archeologicznych i muzeach, fotografowanie oraz filmowanie jest możliwe za pozwoleniem i uiszczeniem specjalnej opłaty.
Obyczaje
na Kostaryce strój topless jak i chodzenie po ulicach w kostiumie kąpielowym nie jest akceptowane.
Zbytnie okazywanie czułości pomiędzy osobami dorosłymi w miejscach publicznych nie jest mile widziane.
Pewne trudności sprawia odnalezienie dokładnego adresu, ponieważ ulice nie mają nazw i adresy podawane są w odniesieniu do stałych punktów znanych mieszkańcom.
Brak zachwytu Kostaryką jest bardzo źle odbierane.