Kuchnia
w kambodżańskich potrawach można wyczuć wpływy kuchni tajlandzkiej i wietnamskiej. Podstawą wyżywienia jest ryż, który najczęściej gotowany jest na parze i podawany w formie sypkiej. Z wietnamskiej kuchni zapożyczono makarony sojowe i maniokowe oraz wiele sałatek z warzyw surowych i kiszonych. Za obowiązkowy składnik posiłków w Kambodży uchodzi zupa (np. bambusowa z makaronem ryżowym, zupa z tofu, ślimaków lub bulion mięsny). Na wybrzeżu w regionach południowo - zachodnich spożywa się sporo owoców morza i ryb. Jako urozmaicenie posiłków stosuje się kokosy, które są nie tylko składnikiem deserów, ale również wielu innych dań.
Pamiątki
ciekawymi pamiątkami, które można kupić w całym kraju są: metalowe figurki, wyroby z jedwabiu, fajki do opium lub kapelusze.
Obyczaje
Khmerzy przestrzegają zwyczaju nie podawania rąk kobietom. Należy również unikać dotykania głowy (zwłaszcza dziecka), ponieważ gest ten jest uznawany jako obraźliwy i uwłaczający godności człowieka. Przed wejściem do świątyń należy zdjąć buty.