Kuchnia
jordańska kuchnia jest typową kuchnią bliskowschodnią z domieszką kultury tureckiej i arabskiej. Tradycyjnymi potrawami, które warto spróbować są: „Kofta” - grillowane kiełbaski z mielonego mięsa, „Kebab” - kawałki jagnięcego mięsa pokrojonego w paski z różnymi dodatkami, „Mahshi” - warzywa nadziewane mięsem i ryżem, „Mansaf” - jagnię pieczone z aromatycznymi ziołami, podawane z ryżem, nasionami sosny, migdałami i orzechami, „Falafel” - kulki z ciecierzycy smażone w głębokim oleju i podawane z pitą, „Shaorme – mięso pieczone na rożnie, cięte w paseczki i podawane z sałatką. Dla lubiących słodycze Jordańczycy serwują np.: „Baklawe” - ciasto z orzechami i miodem oraz „Mushabake” - ciasto polane syropem.
Napoje
alkohol w Jordanii jest mało popularny, warto jednak spróbować Arak, który jest podawany po posiłku, z wodą i lodem. Najczęściej pija się kawę, herbatę, soki oraz jogurty. W Jordanii po posiłku z reguły serwowana jest kawa, a następnie herbata w małych szklaneczkach.
Pamiątki
warto kupić gobeliny i kilimy beduińskie, mosiężne naczynia do parzenia kawy, fajki wodne, buteleczki wypełnione kolorowym piaskiem z Petry, stroje regionalne oraz przyprawy.
Fotografowanie
nie należy fotografować obiektów wojskowych, osób umundurowanych, a mieszkańców należy zapytać o pozwolenie na zrobienie zdjęcia.
Ubiór
należy pamiętać o dostosowaniu ubioru do zwyczajów panujących w krajach muzułmańskich. Najlepiej zabrać ze sobą dłuższe spodnie oraz koszulki z rękawami.
Bezpieczeństwo
szczególną ostrożność powinny zachować kobiety, ponieważ są one narażone są na zaczepki ze strony Arabów. Pamiętać należy o przestrzeganiu paru zasad np.: warto włożyć na palec obrączkę, podróżować w towarzystwie mężczyzn, unikać kontaktu wzrokowego z mężczyznami, kobiety nie powinny siadać w taksówce z przodu obok kierowcy.