Kuchnia
kuchnia cypryjska jest kuchnią typowo śródziemnomorską, która łączy w sobie tradycje dwóch kultur: tureckiej i greckiej. Najważniejszymi jej składnikami są warzywa, zioła, przyprawy i oliwa. Na stołach królują sałatki, które podaje się do każdego głównego posiłku. W zależności od sezonu składają się one z sałaty, ogórków, pietruszki, pomidorów i sera fetta oraz cebuli podawanej na osobnym talerzyku.
Napoje
bardzo popularna jest drobno mielona kawa podawana po turecku w małych filiżankach. Równie popularne są soki owocowe i woda mineralna. Alkohol na Cyprze pije się przeważnie tylko do posiłków. Najczęściej są to wina, których wyśmienita jakość utrzymała się do dziś dzięki starannie pielęgnowanej tradycji. Cypryjczycy piją również piwo o nazwie KEO, produkowane na Cyprze, które jest typowym piwem pilzner (ostry smak i jasna bursztynowa barwa).
Pamiątki
największą popularnością wśród turystów cieszą się koronki z Lefkary. Doskonałym prezentem będą również gliniane lub miedziane naczynia, jak i prawosławne ikony i misternie plecione kosze. Specjalnością tutejszych rzemieślników są też wyroby ze srebra.
W restauracji
w wielu restauracjach dominują potrawy kuchni greckiej. Pora obiadowa trwa w godzinach od 12:30 do 14:30. Kolacje w restauracjach podawane są w godzinach od 19:00 do 22:00.
Fotografowanie
fotografowanie terenów i urządzeń wojskowych jest zabronione. Filmowanie i fotografowanie obiektów muzealnych jest odpłatne.