Kuchnia
kuchnia bułgarska jest typową kuchnią bałkańską, która opiera się w dużej mierze na mięsie, warzywach i owocach. Popularne są sałatki z pomidorów, papryki, cebuli i owczego sera. Dużą popularnością cieszą się zapożyczone z Turcji kebaby i kebaczety.
Napoje
między posiłkami pija się słodką kawę, lub herbatę z cytryną, a także soki owocowe. Najbardziej znanym napojem bułgarskim jest rakija czyli mocna wódka sporządzana ze śliwek lub winogron. Innymi alkoholami są: boza – słodkie, gęste piwo na bazie prosa, drożdży i kukurydzy, a także uznane na całym świecie wina bułgarskie: Cabernet, Mawrud, Gamza, Mełnik, Merlot.
Pamiątki
najlepszymi i najpiękniejszymi pamiątkami z Bułgarii są rękodzieła artystyczne: tkactwo, drewniane rzeźby, piękne hafty z Nesebyru i Warny.
W restauracji
w większości kurortów w sezonie letnim restauracje otwarte są cały dzień i serwują wszystkie potrawy z karty niezależnie od pory dnia. Dania są przeważnie oparte na lokalnej kuchni, ale także na kuchni międzynarodowej. Przyjęło się zostawiać napiwki w wysokości około 10% rachunku.
Fotografowanie
jest możliwe wszędzie, prócz obiektów wojskowych.
Obyczaje
warto pamiętać, że gest kiwnięcia głową, który w Polsce oznacza zgodę na coś lub potwierdzenie czegoś, w Bułgarii ma odwrotne znaczenie. Bułgarzy są niezwykle gościnni i życzliwi. Każdy gość witany jest z wylewnością i zapraszany do domu. W porze posiłków zaprasza się go do wspólnego stołu, odmowa przyjmowana jest jako afront.